ESCULL EL TEU JOC, GUANYA LA PARTIDA

Escull el teu joc, Guanya la partida. Est és el lema de la campanya del mes de juny que s’està duent a terme des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria i en la qual també participen activament els 17 municipis de la comarca.

L’addicció als videojocs s’està convertint en un problema que afecta a moltes llars. De fet, segons recullen els mitjans de comunicació, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclourà aquest any, per primera vegada, el trastorn per videojocs com a malaltia mental.

Els videojocs resulten tremendament atractius i addictius per als adolescents, nens i, també, per als adults. El seu disseny està pensat i programat per ‘enganxar’ i monopolitzar el nostre temps d’oci i el dels nostres menors.

Les conseqüències de dedicar-li molt temps a aquest tipus de jocs poden provocar diferents problemes de salut, entre els quals figuren dolors d’esquena i de cap, absència de vida social, disminució del rendiment escolar, entre uns altres.

Què podem fer per evitar arribar a l’extrem que el consum de videojocs es converteixi en una addicció? Resulta fonamental conscienciar tant als pares com als nens i joves de fer un ús adequat i racional dels mateixos.

Consells per a un bon ús
En primer lloc, és important que es jugui en espais comuns, evitant les habitacions que puguin suposar l’aïllament del menor. Els experts recomanen que les consoles i els ordinadors des dels quals es juga estiguin col·locats en zones comunes, com el menjador. Això permetrà als pares estar al corrent del que fan els seus fills i del temps que dediquen als videojocs.

També resulta imprescindible que els pares estableixin els límits quant al temps que els menors han de dedicar al joc i mantenir-se ferms en això. Cal tenir present les hores que han de dedicar a descansar, estudiar, a practicar esport o a la realització de qualsevol tipus d’activitats que afavoreixin la socialització. Els videojocs no han de convertir-se en una activitat que faciliti l’aïllament dels altres.

De fet, una de les recomanacions que solen donar-se als pares és que participin dels jocs.

El CODI PEGI
A Europa s’ha creat un mètode que permet la regulació dels videojocs. Ens referim al codi PEGI, que sorgeix amb la finalitat d’oferir informació sobre els continguts dels jocs i les edats recomanades per al seu ús.

És a dir, aquest codi permet la catalogació dels videojocs en funció de les edats recomanades i del seu contingut. Distingeix les edats 3, 7, 12, 16 i 18.
I en funció del contingut:
• Llenguatge groller: paraules malament sonantes
• Discriminació: material o representacions discriminatòries.
• Drogues: fa referència o mostra l’ús de drogues.
• Por: provoca por.
• Joc: aquest fomenten els jocs a l’atzar i apostes
• Sexe: hi ha representacions de nuesa i/o comentaris sexuals o referències sexuals
• Violència: conté representacions violentes
• En línia: el joc pot jugar-se online.

Per als jocs que necessiten de connexió a internet s’ha creat una regulació específica PEGI Online i també podem trobar-nos amb jocs a través de webs on vegem el codi PEGI OK, que significa que no inclou cap contingut potencialment inadequat.

Els jocs realitzats a Amèrica tenen el seu propi sistema de classificació, Entertainment Programari Rating Board (ESRB). La primera informació fa referència a l’edat (Tots, majors de 10, adolescents, majors de 17, majors de 18, adults), la segona fa referència al contingut, i finalment esmenta el nivell d’interacció del joc.

Accions a la comarca
Des de la UPCCA Camp de Túria també es duen a terme conferències als centres escolars de la comarca en les quals s’ofereixen pautes als pares, joves i nens per fer un bon ús de les noves tecnologies, entre les quals s’inclouen als videojocs.

Font:  https://nlpsicologia.com/videojuegos-pautas-de-buen-uso/