El Puntal dels Llops

Visites guiades al Puntal dels Llops, gratuïtes, de dimecres a diumenge de 10 a 14 hores. Concerteu la cita al telèfon 672 794 404. També podeu concertar la cita mitjançant correu electrònic a: puntal.llops@olocau.es

NORMES D’US PER VISITAR EL PUNTAL DELS LLOPS


caratula video puntal

Una de les atalaies que defensava la ciutat Íbera d’Edeta i que ha estat excavada i estudiada a més de restaurada, és la del Puntal dels Llops, amb les seues muralles i la forta torre que el guarda. Aquest lloc és també un dels millors miradors que hi ha sobre el Camp de Túria i també és un dels pocs llocs d’on es possible veure els tres pobles de la Vall: Olocau, Marines Vell i Gàtova.

Aquesta construcció, que tots coneixeu, ens mostra un poblament primitiu de l’època del Bronze i després una nova construcció amb unes noves tècniques que respon al moment d’esplendor dels ibers. Aquesta segona etapa finalitza amb un incendi i destrucció, la qual cosa podria correspondre a la Segona Guerra Púnica (219-201 aC), com demostren les excavacions, que obri aquestes terres a l’ocupació del romans.

Construït sobre un poblat del Bronze, aprofita la muralla d’aquest i la reforça amb una torre, que serveix de control a l’única entrada del recinte, d’uns 1.000 m2. Està ordenat amb un carrer central, a un costat els habitatges de la dreta, que presentaven  poques restes degut a la seua poca profunditat, i a l’esquerra, i recolzats en la muralla, els habitatges amb més restes i millor conservats. Pels objectes trobats, un d’aquests habitatges segurament feia les funcions de santuari i altres estaven dedicats a les activitats de teixir, moldre grans, extracció de minerals com la plata del plom i a la vida domèstica.

 planoPuntalLlops

                                                         Plànol de la atalaia del Puntal dels Llops.

Les cases del Puntal dels Llops, algunes d’elles recolzades a la mateixa muralla a la qual li donaven més altura, representen el primer rastre d’habitatge humà en el nostre poble. Aquestes cases tenien les cobertes formades per un entramat de rames i fang, s’orientaven cap un costat i comptaven amb pals de fusta com element de suport. Els  murs s’alçaven sobre un sòcol de pedres, completat amb atacona de fang. La pedra, la fusta i el fang eren els materials de base. Les portes, d’un metre d’ample, s’obrin  al mur de la façana. Les claus de ferro trobades demostren l’existència d’un treball especialitzat de forja aplicat a la construcció. Els murs s’arrebossen, s’emblanquinen i poden pintar-se de tons negres, blavosos, vermellosos o amb motius geomètrics. Els blocs de pedra estan esquarterats molt per damunt i solament els angles dels murs de la torre mostren una elaboració més acurada.

clauPuntalLlops

                                          Clau d’una casa del Puntal dels Llops.

El repertori d’objectes recuperats són principalment restes ceràmiques, juntament amb objectes de metall i os. La ceràmica la podem agrupar en tres grans grups: recipients per guardar líquids;  utensilis i articles de cuina o vaixella; i  en tercer lloc, els objectes de culte, com pebeters per cremar substàncies aromàtiques, ex-vots com el guttus en forma de peu, fet per recordar un benefici rebut, que penjaven a la paret d’una capella o temple i un kernos, que és una mena de vas en forma d’animal i que indica que els ibers duen a terme libacions  de un líquid, normalment vi, llet o mel, en honor dels déus. També es van trobar dos pebeters o vasos d’ofrenes, que  representen a la deessa de la vida, de la fecunditat i del més enllà, Tanit o Dèmeter. Entre els segles IV i II aC, la imatge d’aquesta deessa es fabrica en versió culta i popular.

Informació i fotos cedides per Ferran Zurriaga